keskiviikko 6. helmikuuta 2013

Vichysoisse

Eli tylsästi: perunapurjososekeitto, joka tarjoillaan KYLMÄNÄ! Voin kuitenkin luvata että hieno ranskalainen nimi ei ole turhan takia elegantin kuuloinen. Tuon nimen lausuminen on hieman ongelmallista: "vissyshaise, visshyshaaaishe!". Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä keitto on erittäin tyylikäs ja hienovaraisen täyteläinen. Ruoanlaiton ei tarvitse olla monimutkaista ollakseen hyvää! Idean tähän sain Anthony Bourdainin elämänkerrallisesta teoksesta "Kitchen confidential". Tämä keitto antoi 9-vuotiaalle Anthonylle ensimmäistä kertaa vihiä siitä, kuinka ruoka saattaisi olla muutakin kuin ravintoa. Se saattaisi olla elämys, jonka ympärille perustaa kokonaisen elämän.


VICHYSOISSE:
1 purjo (käytä vain varsi)
4-6 perunaa koosta riippuen (jauhoisia)
4 rkl voita
1 l kanalientä
5 dl kermaa
muskottipähkinää
suolaa, pippuria
ruohosipulia

Pistä erilliseen kattilaan litra kanalientä kuumenemaan. Joko kuutioista tai omasta varastosta. Pilko purjon varsi ja perunat. Heitä pataan 4 rkl voita ja sulata. Lisää purjot ja lämmittele niitä 5 minuutiia. ÄLÄ POLTA! Lisää perunat ja kääntele muutama minuutti. Lisää puolet (5 dl) kuumasta kanaliemestä, kiehauta, laske lämpöä ja hauduta 35 minuuttia tai kunnes perunat ovat pehmeitä. Tämän jälkeen keitto pitäisi soseuttaa. Tee se joko blenderillä - ja pidäkin huoli että kansi on kiinni kunnolla - tai sauvasekoittimella. Kumpikin käy. Kun keitto on tasaisen pehmeää: kuumenna uudelleen, lisää kerma ja keitä 10 minuuttia. Mausta suolalla, pippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää kanalientä saavuttaaksesi haluamasi koostumus, mielipide kysymys miten jämäkkää tai löysää keitosta haluaa. Jätä keitto jäähtymään ja tarjoile vasta jääkaappikylmänä ruohosipulilla koristeltuna.

 

0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook