maanantai 4. helmikuuta 2013

Leivontaopas 1: Foccaccia

Leivon leipää muutaman kerran viikossa. Kaupan leipiä ei tule ostettua - eikä minulla kyllä syötyäkään, Vaasan ruisleipää lukuunottamatta - mutta itseleivottua leipää en voi vastustaa. Se on myös äärimmäisen halpaa ja kun sen oppii niin se on myös nopeaa ja sotkutonta. Aluksi jauhoja ja taikinaa oli kaikkialla ja tarkoitan että aivan kaikkialla! Pikkuhiljaa oppii käsittelemään taikinaa niin, ettei sitä edes tartu käsiin. Alustan taikinan monitoimikoneella, mutta yhtä hyvin sen tekee käsin kulhossa.

Foccaccia on ohut leipä, jonka päälle lisätään mausteita ja erilaisia ruoka-aineita, kuten oliiveja ja aurinkokuivattuja tomaatteja. Foccaccia on myös leipä, josta minä aloitin leipomiseni: sitä on hyvin vaikea mokata ja sitä ei voi olla rakastamatta!


FOCCACCIA TAIKINA:
5 dl aavistuksen kättä lämpimämpää vettä
1 ps kuivahiivaa (katso tarkempi annostelu kuivahiiva pakkauksen kyljestä)
2 rkl hunajaa / tummaa siirappia / sokeria
2 rkl maldon suolaa (tai maun mukaan!)
2 rkl oliiviöljyä
10-15 dl vehnäjauhoja
FOCCACCIA PÄÄLLYS:
suolaa ja pippuria
ekstra-neitsytoliiviöljyä
½ purkkia kalamata kivettömiä mustia oliiveja
½ prk aurinkokuivattuja tomaatteja
kuivattua oreganoa
seesaminsiemeniä

Mittaa kulhoon lämmin vesi, hiiva, sokeri ja suola. Tässä vaiheessa - mikäli kyllästyy perinteiseen foccacciaan - voi vaihtelun vuoksi lisätä nesteen sekaan esim. mysliä tai kuivattua sipulirouhetta.

Itse alustan taikinan monitoimikoneella: kiinnitän koneeseen taikinakoukut ja käynnistän koneen pienimmällä nopeudella. Lisään reilusti jauhoja ja odottelen kunnes jauhot ovat sekoittuneet ja jatkan tätä kunnes taikina irtoaa helposti koukuista sekä kulhon reunasta. Anna koneen käydä yhteensä vähintään 10 minuuttia, jotta taikina saa hyvän sitkon (sitkolla tarkoitetaan kimmoisuutta joka pyrkii palauttamaan taikinan alkuperäiseen muotoonsa kun sitä yrittää muovailla).

Käsin alustettuna voi jauhoja lisätä 5 dl kulhoon nesteen sekaan. Sekoitella aluksi haarukalla ja jatkaa hyvin jauhotuilla käsillä kunnes taikinasta tulee kiinteähkö pallo. Kaada kummassakin tapauksessa kiinteähkö pallo jauhotetulle alustalle ja vaivaa taikinaa vielä kunnes se ei tartu enää käsiin ja tuntuu muutenkin kiinteältä muttei kovalta.

Lorauta kulhoon - missä alustit taikinan - pieni määrä oliiviöljyä: tämä estää taikinan tarttumisen kiinni kulhoon turvotessaan. Heitä taikinapallo kulhoon, lisää hieman jauhoja pinnalle. Peitä tuorekelmulla tai liinalla ja vie tasalämpöiseen paikkaan turpoamaan. Itse turvotan taikinan saunassa, jossa hieman normaalia huonetta lämpimämpää. Turvota 45 minuutista - 1,5 tuntiin, mutta vähintään niin, että taikina kaksinkertaistuu. Mitä pidempään turvotat sitä maukkaampi leivästä tulee. Älä kuitenkaan ylitä puoltatoista tuntia!

Voitele oliiviöljyllä iso vuoka, metallinen astia tai uuninpelti, jossa voipaperi. Ripottele astian pohjalle myös suolaa ja pippuria. Hae taikina turpoamasta, kaada se paistoastiaan ja painele käsin noin 1,5 senttimetrin paksuiseksi. Hiero pintaan hieman oliiviöljyä käsin. Lisää pinnalle suolaa, pippuria, kuivattua oreganoa ja seesaminsiemeniä. Painele oliivit ja puolitetut aurinkokuivatut tomaatit sormella taikinaan ja vie koko hoito takaisin saunanlauteille turpoamaan peitetyn liinan alle. Esilämmitä uuni 300 asteeseen. Kun uuni on valmis tiputa asteet 225:n. Hae leipä ja paista uunin alimmalla tasolla 25 minuuttia tai kunnes leipä on saanut kauniin rusketuksen. Ota leipä ja anna levätä vähintään puolituntia. Tämä leipä on killeri!0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook