maanantai 4. helmikuuta 2013

Paahdettu porsaankylki murhaavalla BBQ-kastikkeella

Nyt voin kertoa, että tämä BBQ-kastike on todellinen murhaaja! Ihan sama mikä tilanne on: tämä vie ihmisen varmasti taivaaseen. Tämän ympärille olisi syytä perustaa jokin erittäin kyseenalaisiin asianhaaroihin perustuva uskonlahko! Toisekseen ylikypsä porsas on suurimpia - jollei jopa suurin - intohimoni mitä ruokaan tulee ja näitä reseptejä tullaan näkemään tässä blogissa vielä monia. Idea tähän reseptiin tuli Hans Välimäen TV-sarjasta, "Hansin matkassa", jossa Teemu Selänteen grillissä valmistui porsaan vatsaa grillillä paahtaen. Kaupasta ei tahtonut löytyä porsaan vatsaa, joten lyhyen lihamestarille tekemän haastatteluni jälkeen selvisi että palaa on mahdollista saada vain mahan puolesta välistä kylkeen päin. Koska porsas tule kauppaan puoliksi leikattuna ei suurta vatsapalaa saada leikattua. Näin ollen lihamestari suositteli minua valitsemaan palan luutonta porsaankylkeä. Tarkemmin ottaen pala oli 1,4 kiloinen. Tästä palasta tehdään myös pekoni!

Suosittelen aloittamaan tämän porsaan valmistamisen perjantai iltana muutaman oluen ja foccaccia leivän kera elokuvaa katsellen. On aivan sama mitä tämän jälkeen perjantaina tapahtuu kun tiedät että pelastaja odottaa lauantaina sinua uunissa. Järjetöntä tässä on myös se että porsaan luuton kylki maksaa halvimmillaan 4,99 e / kg! Huhhhuh, olisi parasta vain olla kertomatta tästä reseptistä kenellekään ja myydä tätä alamaailman luolissa ylihintaan. Tässä se kuitenkin tulee:


PAAHDETTU PORSAANKYLKI MURHAAVALLA BBQ-KASTIKKEELLA:
1 - 1,5 kg luutonta porsaankylkeä (kysy lihamestarilta apua mikäli ei löydy)
suolaa
BBQ-KASTIKE:
1 sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 punainen chili
2,5 dl ketsuppia
1 dl tummaa siirappia
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl sokeri colaa
2 rkl worchestershire-kastiketta
2 tl suolaa
1 rkl kuivattua timjamia
1 rkl kuivattua oreganoa 
1 rkl kuivattua rosmariinia
½ tl savupaprikajauhetta
2 tl tabascoa
2 rkl punaviinietikkaa

Kaikki ovat perusraaka-aineita lukuunottamatta savupaprikajauhetta, jota ainakin keski-suomesta oli aikoinaan vaikea löytää. Helsingissä sitä myy pienetkin ruokakaupat. Tosin en tiennyt keski-suomessa asuessani millaista purkkia etsiä. La cahimata merkkistä purkkia voi koittaa löytää maustehyllyn tai tex-mex osaston uumenista.

Tee ensin BBQ-kastike: Paloittele sipuli, valkosipuli ja chili. Lisää pataan oliiviöljyä ja paloitellut vihannekset. Freesaa niitä muutama minuutti, mutta varo polttamasta! Lisää muut aineet ja keittele hiljaisella porinalla 20 minuuttia. Siirrä sivuun ja jäähdytä ennen soseuttamista. Onnistut tässä sauvasekoittimella tai blenderillä, mutta jäähdytä kastike kunnolla tai voit kohdata yleisimmän keittiöonnettomuuden roiskuttamalla tulikuumaa kastiketta ympäri keittiötä ja itseäsi.


Ota liha esiin ja tee nahkapuolelle lihaan asti ulottuvia viiltoja sentin välein pysty ja vaakasuunnassa. Sirottele pinnoille hieman suolaa pinnalle ja hiero porsas kauttaaltaan BBQ-kastikkeella (jätä vähintään lasillinen kastiketta grillausta varten). Jätä yöksi marinoitumaan jääkaappiin. 


Heitä aamulla liha foliolla peitettynä uuniin 125 asteeseen 3 tunniksi. Sisälämpö paksuimmasta kohdasta mitattuna tulisi olla 87-90 astetta. Ota liha uunista, sivele pintaan hieman BBQ-kastiketta ja anna vetäytyä vähintään 30 minuuttia. Kun haluat tarjoilla lihan iske se uuniin grillivastuksien alle täydellä teholla välillä käännellen ja jatkuvasti BBQ-kastikkeella sivellen. Kastike muodostaa rapean, mustan, tahmean, makean, superkuoren lihan pintaan, joka räjäyttää nirsoimmankin syöjän sukat ympäri! Parasta tietenkin olisi kesällä heittää liha grilliin, mutta tajuni alkaa sumentua jo pelkästä ajatuksesta. En uskalla antaa sille mielikuvalle suurempaa valtaa tänä talven kylmänä ja pimeänä aikana. Liha myös paranee ja paranee seistessään, joten ei olisi yhtään tyhmää kypsentää liha perjantaina, hieroa pintaan uudet BBQ-marinadit ja grillata pinta mustaksi vasta lauantai iltana. Stressitön ja takuu varma killeri!


En tiedä kaipaako tämä liha mitään lisukkeita, mutta itse alennuin tekemään tulisen nuudelisalaatin tämän kera. Ohjeen saat täältä!

11 kommenttia:

Kaajii kirjoitti...

Hyvältä näyttää Rasmus!! :D

v kirjoitti...

Kysymys: tuleeko timjamia, oreganoa ja rosmariinia 2 rkl jokaista vai toi määrä jotenkin sekoitettuna? Ja mitä jos noista jotain onkin tuoreena? Onko määrä sama?
T. Sisko-vee <3

Anonyymi kirjoitti...

Se on kyllä La Chinata!

Anonyymi kirjoitti...

BBQ reseptä mukaillen mutta ompa vi**u hyvää...

Chrisse1945 kirjoitti...

Onpa herkullista!
Savuchilinä voi kokeilla Santa Marian Chipotle Chili Powderia, joka lienee yleisesti saatavilla muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla.
Worchesterin oikea kirjoitusasu on Worcester, mutta virhe ei vähennä ymmärrettävyyttä eikä herkullisuutta. Ammattirumpali halunnee kuitenkin käyttää tuotteiden oikeita nimiä.
Ammattieläkeläinen

Anonyymi kirjoitti...

kastikkeeseen voi laittaa käytännössä mitä tahansa, kunhan pitää perus asiat raiteillaan. ja ite suosin ruhon osaa missä luut, omasta mielestä paremman makuista, vaan mielipiteitä on moneksi. kohta tuuppaan 3kg jääkaappiin ni pääsee huomen fiilistelee :) ja sanottakoon, pidän sitä huomen uunis reilu sata ja vähintään 6 tuntii. senjälkee pariks tunniks savuun. ei tuo liha yli mee ;) kiitos hyvästä ohjeesta.

Anonyymi kirjoitti...

Tätä kokeilen Juhannuksena!

Anonyymi kirjoitti...

Oletkohan ihan tosissasi tuon rosmariinin yms. mausteiden määrän kanssa? Väsään tätä ja tuntuu, että kastike on pilalla kun siinä on yhteensä 3 ruokalusikallista noita erilaisia "siemeniä". Koostumuskin on sellainen tehosekoittimen jälkeenkin. Myös väri on paljon tummempi kuin yllä olevassa kuvassa... Mikähän meni pieleen. Tekisi mieli tehdä koko moska uudelleen ja laittaa teelusikalliset em. mausteita. Mutta eipä ole enää chiliä...

Rasmus kirjoitti...

En laittaisi aineksia tehosekoittimeen ja ruokalusikallinen maltillisella kouraisulla. Ei siis kukkurallisia!

Anonyymi kirjoitti...

Taiteilija ei tainnut ottaa huomioon, että tätä saattaa lukea insinöörikin pieteetillä :). Jos ohjeessa lukee rkl, niin meikä laittaa sen 15 ml mikä on virallnen ruokalusikallinen. Jos otat tavallisen ruokalusikan täyteen niin siinä on n. 10 ml ja edellä mainittu maltillinen kouraisu on siis sitäkin vähemmän. Eli varmaankin juurikin puoli ruokalusikkallista (7,5 ml). Arvaat kun laitoin 3x15 ml, niin sehän on melkein puoli desiä mausteita. No, pusersin sitten siivilän läpi kastikkeen ennen glaseerausta ja siihen jäi suurin osa "siemenistä" niin ei ainakaan tarvinnut pureskella niitä. Tui ihan hyvää, mutta tiedänpä laittaa seuraavalle kerralla vähemmän mausteita :) Ps. eikös blenderi ole tehosekoitin, vai olenko lisäksi tyhmä maalainen, joka ei ymmärrä tsadia :D (kiitos ja anteeksi)

Anonyymi kirjoitti...

Olen jo usein tehnyt tätä, aina hiton hyvää.
Tein kerran niin että grillasin vaan, jätin uunin vallan väliin ja oli muutes sen juhannuksen kohokohta. Jäi jopa kokko kakkoseksi ja grillissä oli vaatimattomat 10h

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook