keskiviikko 13. helmikuuta 2013

Kirjolohta couscousin kera

Ostan usein kalat tiskistä kokonaisena: kilohinta on halvempi, perkeistä saa tehtyä maukkaan liemen ja kalamäärä mahdollistaa useamman erilaisen aterian valmistamisen. Ajattelin itse ennen että fileoiminen on ammattilaisten hommaa. Niin se onkin. Älä tee sitä! Paista kala nahkoineen ja poista ne jälkikäteen. Itse aion jossain vaiheessa uskaltautua raatelemaan jonkin kalan kehnoilla - olemattomilla - fileointi taidoillani.

Tänään ostin kokonaisen kirjolohen (8,90 e/kg). Painoa kalalla oli 1,55 kg. Aiemmin tein samalla tyylillä kuhaa, jolloin paistoin kalan päineen ja pyrstöineen, mutta tämä jötikkä ei mahtunut mihinkään astiaan, joten lyhensin kalaa molemmista päistä. Perkeet säästin ja keitin niistä myöhemmin kalaliemen pakkaseen. Ohjeita liemiin löytyy tuhatmäärin netistä ja kirjoista. Itse en ole vielä niitä testaillut niin laajasti että voisin valistaa teitä niistä parhaimmalla. Lupaan kyllä palata asiaan kun minulla on tästä aiheesta selkeä mielipide. Samaisella kauppareissulla ostin 800 g palan naudanpaistia jonka pistin marinoitumaan ja mureutumaan. Lueskelin läpi erinäisiä foorumeita ja löytyi useampi vinkki ruokasoodan ihmeellisestä ominaisuudesta mureuttaa lihaa. Tätä pähkäilen seuraavalla kerralla enemmän. Luvassa ehkä thaimaalaista tai intialaista ruokaa tai sekä että!

UUNILOHI:
kokonainen kirjolohi (siika toimii myös)
sitruuna
isohko pala inkivääriä
suolaa ja pippuria
oliiviöljyä



Kaikessa yksinkertaiseuudessaan. Kuivaa kala talouspaperilla. Hiero merisuolaa ja pippuria sisä- ja ulkopintaan. Lohko sitruuna ja inkivääri ja tunge ne kalan sisuksiin (huomaa että oletan kalan olevan perattu sisuskaluista jo joko kalatiskillä tai viimeistään ennen tämän kaiken höpinän aloittamista). Kaada tilkka öljyä kalan päällimmäiselle ulkopinnalle. Heitä johonkin vuokaan ja tökkää uuniin 200 asteeseen. Paistoaika on kinkkinen. Jos käytettävissä on paistomittari; tökkää se paksuimpaan kohtaan ja paista kunnes 55-60 astetta. Aikaa tähän menee 20-30 minuuttia. Kalan kypsyyden pystyy myös toteamaan katsomalla mureneeko kala paksuimmasta kohdasta selkeiksi paloiksi sormella varovasti nostettaessa. Mikäli kala hajoaa lohkoiksi voit samalla kurkata kalan sisään ja katsoa onko väri liian punertava vielä. Tämä osuus on ainut missä vaaditaan hieman päättäväisyyttä: mikä on mielestäsi hyvä kypsyys ja miten kauan sen saavuttaminen sinun uunillani vie. Nahka lähtee irti kypsästä kalasta vetämällä ja file irtoaa ruodoista nostamalla. Helppoa ja hyvää!


COUSCOUS:
4 dl couscousia
4,5 dl vettä
1 dl oliiviöljyä
1 punainen chili
1 punasipuli
1 punainen paprika
2-3 valkosipulinkynttä
1-2 sitruunaa
suolaa ja pippuria
lehtipersiljaa

Pilko chili ja valkosipuli. Lisää kattilaan hieman öljyä ja lisää chili ja valkosipuli. Paista hetki kunnes pehmeitä. Lisää vesi ja kiehauta. Siirrä kattila pois liedeltä lisää couscous ja sekoita kevyesti ja laita kansi päälle. Pilko paprika ja punasipuli ja pistä erilliseen kippoon. Purista päälle sitruunanmehu. Kun couscous on kypsynyt (5 - 10min) ja imenyt kaiken nesteen itseensä, kaada 1 dl oliiviöljyä sekaan. Sekoita ja lisää couscous kippoon paprikan, sipulin ja sitruunan kanssa. Sekoita ja mausta. Koristele persiljalla. Olemme valmiita!


Kalaa jäi aika reilusti, joten aion jatkojalostaa sitä huomenna lohipastaksi!

0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook