sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Ainut wok-resepti minkä tarvitset

Teen teille kaikille massiivisen palveluksen paljastaessani tämän ohjeen. Tämän jälkeen kaikki itämaisien ravintoloiden keittiömestarit vainoavat minua kuin Edward Snowdenia. Voitte hyvillä mielin yliviivata sanan "wokkaus" ja siirtyä painimaan muiden ruoanlaitollisten ongelmienne kanssa. Idea on yksinkertainen: on liuta valitsemianne vihanneksia ja kasviksia, nuudeli, tulikuuma wokkipannu ja MAUSTEKASTIKE!
Itse lisään tähän kaikkeen vielä ruokasoodalla mureutetun naudanpaistisuikaleen. Tämä on kikka, josta olen lukenut paljon internetistä. Väitetään että kiinalaiset ravintolat mureuttaisivat kaikki lihansa isoissa ämpäreissä joihin lisätään veden lisäksi noin 1-2 tlk ruokasoodaa per kilo lihaa. Voin teidän onnekseni nyt vahvistaa teorian toimivaksi. Lihasta tulee jopa tunneissa silkkisen mureaa.

Käyn usein pyörimässä Hämeentien aasiamarketeissa ja etsin uhreikseni ihmisiä jotka näyttäisivät tietävän mitkä kaupan tarvikkeista ovat syömäkelpoisia ja mitkä eivät. Seuraan heitä ja ostan kaikki mitä hekin ostavat. HAH! Tämä on äärimmäisen hauskaa ja luultavasti erittäin pelottavaa heistä joita seuraan. Tässä ohjeessa käytän riisinuudeleita ja pähkinäöljyä, jotka päätyvät lähes jokaisen uhrini ostoskoriin.
WOKATTUJA VIHANNEKSIA, NAUTAA JA NUUDELEITA

MUREUTUS JA MARINOINTI:
400 g naudanpaistia (osta kokonaisena ja suikaloi itse kotona)
½ dl soijaa
½ dl (pähkinä)öljyä
2 rkl tummaa siirappia
1 cm pala tuoretta inkivääriä raasteena
valkosipulinkynsi puristettuna
ripaus pippuria
1 tl ruokasoodaa

Suikaloi paisti sopiviksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia mutta mieluiten yön yli.
 
MAUSTEKASTIKE:
1 rkl kalakastiketta
1 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta
4 rkl (ruokokide)sokeria
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 sitruunan mehu
1 dl vettä

Lämmitä vesi kattilassa ja sulata sokeri veteen. Sekoita muut aineet joukkoon ja siirrä sivuun odottamaan.
VIHANNEKSET:
Voit laittaa mitä vain valitsemiasi kasviksia. Tässä mitä minä käytin:
1 porkkana
3 kevätsipulia
1 punainen paprika
100 g siitakesieniä
150 g lehtikaalia
100 g sokeriherneitä (mikäli palot eli kuoret kauhean kovia, käytä mieluiten vain herneet. Maista!)
400 g riisinuudelia
seesamöljyä
pähkinäöljyä
tuoretta korianteria koristeluun

Leikkaa kaikki valitsemasi vihannekset tulitikun paksuisiksi suibaleiksi. Ota maustekastike lähettyville, kaiva marinoitumassa ollut liha kaapista ja pistä riisinuudelit lillumaan haaleaan veteen (tai valmista pakkauksen ohjeen mukaisesti). Valmistaudu wokkaamaan!
Lämmitä wokkipannu jossa loraus pähkinä- ja seesamöljyn sekoitusta savuavan kuumaksi. Heitä lihat ensin joukkoon. Paistele hetki. Lisää porkkana ja heti perään sipuli ja kaali. Paistele hetki. Lisää paprika ja aivan lopuksi herneet (ilman palkoja. Mikäli käytät palot heitä herneet porkkanan seuraksi) ja siitakesienet. Älä wokkaa vihanneksia liian kauan. Niiden on tarkoitus jäädä rapsakan napakoiksi. Tiedät kyllä syödessäsi mikä vihanneksista jäi liian raa'aksi ja mikä meni liian kypsäksi tai onnistuiko kaikkien ajoitus täydellisesti. Tähän ei auta kuin kokemus ja tähtien asento taivaalla! Lisää lopuksi maustekastike ja nuudelit. Sekoita ja tarjoile. Koristele korianterilla! TÄYDELLISTÄ EIKÖ?
Tässä reseptissä ei ollut chiliä koska jälkikasvuni oli myös saatava ruokittua. Tähän ehdottomasti tulisuus sopisi ja sitä voi lisätä annokseen kaikissa mahdollisissa valmistusvaiheissa: lihan marinadiin tuoretta tai kuivattua chiliä, wokatessa vihannesten joukkoon yksi punainen chili tai lopuksi annoksen päälle tuoretta chiliä tai kuivattuja chilinmuruja. Kokeile koska minä ainakin aion!

9 kommenttia:

Markus Liimatainen kirjoitti...

Rasse, mulle tuli nälkä!

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaapa lupaavalta. Ja hyvin kirjoittelet muutenkin, eli jatka samaan tahtiin!

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli helvetin hyvä! Lihasta tuli just täydellistä!

Anonyymi kirjoitti...

Jopas olikin hyvä ja toimiva ohje, mitään ei välttämättä tarvitse lisätä eikä varsinkaan pois ottaa! Ja todellakin, sooda toimii lihan mureuttajana!

Maukka kirjoitti...

Lisäsin ohjeen kirjanmerkkeihin kuukausia sitten, mutta vasta tänään tuli kokkailtua. Hyvää, toimi oivasti ilman lihaakin – tuli syötyä kerralla viikon vihannekset. :D

aakoo. ok kirjoitti...

Löysin sivuillesi ja tein melkein kuten käskit ja hyvää tuli. Onnistumisen tunne, sitäköhän tämä on? Postaa lisää!

Unknown kirjoitti...

Erinomaisen mahtava wok! Kiitos reseptin jakamisesta!

Lilla kirjoitti...

Wau ja nam! Tätä teen seuraavaks!

Paavo Vartiainen kirjoitti...

Hei, kuinka olette menetelleet sooda-marinadin kanssa. Huuhdellaanko lihasuikaleet puhtaaksi marinadista vai voiko marinadia jäädä mukaan wokkaukseen? Täällä kokeilen ekoja kertoja, possun suikaleilla.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook