keskiviikko 26. kesäkuuta 2013

Minestronekeitto

Eilen sain ruoanlaittoni kaivettua talviunilta. Tänään on vuoden kuumin päivä ja aika suunnata hakaniemen torille ostamaan keittoaineksia. Huomenna voinen taas palata ikijään peittävään talvi-teemaan :)

Tämä ja eilinen resepti noudattavat saman suuntaista ideologiaa. Stressittömyyttä! Huomasin alkuvuonna tekeväni nelihenkiselle perheelleni annosruokia, jotka pidemmän päälle ovat arkiruoaksi hieman työläitä. On mahtavaa heittää pöytään pannuja ja vateja täynnä ruokaa ja sanoa: "lappakaas siitä". Eilinen oli hieman pidemmälle viety versio tämän kaltaisesta ruoanlaitosta. Tänään homma hoituu vieläkin stressittömämmin. Käytännössä esivalmistelut vievät aikaa, mutta mitään kiirettä ei ole ja valmistelujen jälkeen ainekset vain lisätään pataan sovitussa järjestyksessä.

Minestrone on italialainen kasviskeitto. Itse saattaisin kutsua sitä jopa padaksi. "Aitoja" reseptejä löytyy pilvin pimein ja - kuten olen ymmärtänyt - jokaisella italialaisella maakunnalla ja suvulla on oma salainen reseptinsä. Jotain sääntöjä kuitenkin löytyy: kaikissa on spagettia, pastaa tai riisiä sekä kaalia.
Muutama ajatus keitoista: 
Keitto on yhtä hyvää kun sen huonoin raaka-aine. Yksikin huono raaka-aine riittää pilaamaan koko keiton.
Keiton maun määrittelee siihen käytetty liemi. Paras olisi tietenkin itse tehty liemi mutta kuutiotkin ovat erittäin hyviä. MUTTA todella monet liemikuutiot sisältävät hirmuisen määrän natriumglutamaattia eli aromivahvennetta. Luomu kuutioissa sitä ei ole. Mikäli aihe ei ole tuttu kannattaa siihen paneutua ja muodostaa jokin mielipide asiasta.
PESE KASVIKSET HUOLELLA! KUKAAN EI HALUA SYÖDÄ HIEKKAA!
MINESTRONEKEITTO
4 jättitomaattia tai 8 normaalia
3 keskikokoista porkkanaa
2 pientä purjosipulia
5 lehtisellerinvartta
2 punasipulia
2 valkosipulinkynttä
1 oksa rosmariinia
1 valkokaali
170 g spagettia
1 l liha-, kasvis- tai kanalientä
kolme reilua kourallista basilikanlehtiä
parmesaania raastettuna

Esivalmistele ainekset kolmeen kulhoon:

Ensimmäiseen kulhoon: kalttaa (eli kuori) tomaatit, poista siemenet ja kuutioi malto (eli jäljelle jäänyt osa). Tämä onnistuu helpoiten kun kalttauksen jälkeen leikkaat tomaatin neljään osaan, poistat kannat, kaivat sormella hanan alla siemenet ulos ja kuutioit jäljelle jääneen osan. Mikäli kalttaus ei ole tuttua katso tästä miten Risto Mikkola kalttaa tomaatit (jäävesi ei ole välttämätön. Kylmää vettä tulee hanastakin)

Toiseen kulhoon: kuori ja pilko porkkanat, purjot, sellerinvarret (nämäkin on hyvä kuoria jotta pinnan puumainen sitkeys saadaan pois), punasipulit, valkosipulit ja rosmariini. Pilko kaikki suunnilleen nopan kokoisiksi (noin 1 cm x 1 cm) lukuunottamatta valkosipulia (viipaloi) ja rosmariinia (hienonna lehdet ja heitä puumainen varsi pois).

Kolmanteen kulhoon: puolita kaali, poista kanta ja kuutioi karkeasti.

Lämmitä liemi erillisessä kattilassa ja punnitse spagetti. Nyt keitto on jo melkein valmis.
 
Lämmitä reilu loraus oliiviöljyä isohkossa padassa. Kypsyttele porkkana-purjo-selleri-punasipuli-valkosipuli-rosmariinihaketta noin 10 - 15 minuuttia tai kunnes kasvikset juuri ja juuri pehmenevät. 
Lisää tomaatit ja hauduta 2 minuuttia. Lisää liemi, kiehauta ja hauduta 15 minuuttia. Lisää kaali, sulje kansi ja jatka hauduttamista vielä 10 minuuttia. Lisää spagetti (katkaise kuivana nippuna kolmeen osaan), basilikanlehdet, nosta hieman lämpöä ja hauduta kunnes spagetti on kypsää. Keiton tulisi olla melko sakeaa ja täyteläistä, mutta kaalin pitää jäädä napakaksi.
Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa keitto vastaraastetun parmesaanin kera. Keittoa kannattaa tehdä aina hieman reilumpi satsi ja pakastaa annoksittain. Itse tehty keitto pakastettunakin voittaa kaupan eineshyllyn tarjonnan!
Itse jäin aavistuksen kaipaamaan lihaa joten illan santsikierrokselle kävin hakemassa kaupasta kimpaleen valmiiksi savustettua kinkkua jota riivin keiton sekaan. Suosittelen tätä modausta suoraan herttoniemen italiasta! Mona Lisa kääntyi juuri haudassaan kun minestroneen näin huolettomasti lisättiin lihaa...

0 kommenttia:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook