sunnuntai 28. heinäkuuta 2013

Ainut wok-resepti minkä tarvitset

Teen teille kaikille massiivisen palveluksen paljastaessani tämän ohjeen. Tämän jälkeen kaikki itämaisien ravintoloiden keittiömestarit vainoavat minua kuin Edward Snowdenia. Voitte hyvillä mielin yliviivata sanan "wokkaus" ja siirtyä painimaan muiden ruoanlaitollisten ongelmienne kanssa. Idea on yksinkertainen: on liuta valitsemianne vihanneksia ja kasviksia, nuudeli, tulikuuma wokkipannu ja MAUSTEKASTIKE!
Itse lisään tähän kaikkeen vielä ruokasoodalla mureutetun naudanpaistisuikaleen. Tämä on kikka, josta olen lukenut paljon internetistä. Väitetään että kiinalaiset ravintolat mureuttaisivat kaikki lihansa isoissa ämpäreissä joihin lisätään veden lisäksi noin 1-2 tlk ruokasoodaa per kilo lihaa. Voin teidän onnekseni nyt vahvistaa teorian toimivaksi. Lihasta tulee jopa tunneissa silkkisen mureaa.

Käyn usein pyörimässä Hämeentien aasiamarketeissa ja etsin uhreikseni ihmisiä jotka näyttäisivät tietävän mitkä kaupan tarvikkeista ovat syömäkelpoisia ja mitkä eivät. Seuraan heitä ja ostan kaikki mitä hekin ostavat. HAH! Tämä on äärimmäisen hauskaa ja luultavasti erittäin pelottavaa heistä joita seuraan. Tässä ohjeessa käytän riisinuudeleita ja pähkinäöljyä, jotka päätyvät lähes jokaisen uhrini ostoskoriin.
WOKATTUJA VIHANNEKSIA, NAUTAA JA NUUDELEITA

MUREUTUS JA MARINOINTI:
400 g naudanpaistia (osta kokonaisena ja suikaloi itse kotona)
½ dl soijaa
½ dl (pähkinä)öljyä
2 rkl tummaa siirappia
1 cm pala tuoretta inkivääriä raasteena
valkosipulinkynsi puristettuna
ripaus pippuria
1 tl ruokasoodaa

Suikaloi paisti sopiviksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset kulhossa ja anna marinoitua vähintään kaksi tuntia mutta mieluiten yön yli.
 
MAUSTEKASTIKE:
1 rkl kalakastiketta
1 rkl osterikastiketta
2 rkl soijakastiketta
4 rkl (ruokokide)sokeria
2 cm pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 sitruunan mehu
1 dl vettä

Lämmitä vesi kattilassa ja sulata sokeri veteen. Sekoita muut aineet joukkoon ja siirrä sivuun odottamaan.
VIHANNEKSET:
Voit laittaa mitä vain valitsemiasi kasviksia. Tässä mitä minä käytin:
1 porkkana
3 kevätsipulia
1 punainen paprika
100 g siitakesieniä
150 g lehtikaalia
100 g sokeriherneitä (mikäli palot eli kuoret kauhean kovia, käytä mieluiten vain herneet. Maista!)
400 g riisinuudelia
seesamöljyä
pähkinäöljyä
tuoretta korianteria koristeluun

Leikkaa kaikki valitsemasi vihannekset tulitikun paksuisiksi suibaleiksi. Ota maustekastike lähettyville, kaiva marinoitumassa ollut liha kaapista ja pistä riisinuudelit lillumaan haaleaan veteen (tai valmista pakkauksen ohjeen mukaisesti). Valmistaudu wokkaamaan!
Lämmitä wokkipannu jossa loraus pähkinä- ja seesamöljyn sekoitusta savuavan kuumaksi. Heitä lihat ensin joukkoon. Paistele hetki. Lisää porkkana ja heti perään sipuli ja kaali. Paistele hetki. Lisää paprika ja aivan lopuksi herneet (ilman palkoja. Mikäli käytät palot heitä herneet porkkanan seuraksi) ja siitakesienet. Älä wokkaa vihanneksia liian kauan. Niiden on tarkoitus jäädä rapsakan napakoiksi. Tiedät kyllä syödessäsi mikä vihanneksista jäi liian raa'aksi ja mikä meni liian kypsäksi tai onnistuiko kaikkien ajoitus täydellisesti. Tähän ei auta kuin kokemus ja tähtien asento taivaalla! Lisää lopuksi maustekastike ja nuudelit. Sekoita ja tarjoile. Koristele korianterilla! TÄYDELLISTÄ EIKÖ?
Tässä reseptissä ei ollut chiliä koska jälkikasvuni oli myös saatava ruokittua. Tähän ehdottomasti tulisuus sopisi ja sitä voi lisätä annokseen kaikissa mahdollisissa valmistusvaiheissa: lihan marinadiin tuoretta tai kuivattua chiliä, wokatessa vihannesten joukkoon yksi punainen chili tai lopuksi annoksen päälle tuoretta chiliä tai kuivattuja chilinmuruja. Kokeile koska minä ainakin aion!

18 kommenttia:

Markus Liimatainen kirjoitti...

Rasse, mulle tuli nälkä!

Anonyymi kirjoitti...

Vaikuttaapa lupaavalta. Ja hyvin kirjoittelet muutenkin, eli jatka samaan tahtiin!

Anonyymi kirjoitti...

Tää oli helvetin hyvä! Lihasta tuli just täydellistä!

Anonyymi kirjoitti...

Jopas olikin hyvä ja toimiva ohje, mitään ei välttämättä tarvitse lisätä eikä varsinkaan pois ottaa! Ja todellakin, sooda toimii lihan mureuttajana!

Maukka kirjoitti...

Lisäsin ohjeen kirjanmerkkeihin kuukausia sitten, mutta vasta tänään tuli kokkailtua. Hyvää, toimi oivasti ilman lihaakin – tuli syötyä kerralla viikon vihannekset. :D

Unknown kirjoitti...

Löysin sivuillesi ja tein melkein kuten käskit ja hyvää tuli. Onnistumisen tunne, sitäköhän tämä on? Postaa lisää!

Muru kirjoitti...

Erinomaisen mahtava wok! Kiitos reseptin jakamisesta!

Lilla kirjoitti...

Wau ja nam! Tätä teen seuraavaks!

Unknown kirjoitti...

Hei, kuinka olette menetelleet sooda-marinadin kanssa. Huuhdellaanko lihasuikaleet puhtaaksi marinadista vai voiko marinadia jäädä mukaan wokkaukseen? Täällä kokeilen ekoja kertoja, possun suikaleilla.

Irteppi kirjoitti...

Olipa todella hyvää ja upposi perheen pienimmillekin. Tein porsaan sisäfileestä ja oli todella mureaa, ihan samanlaista kuin kiinalaisessakin.

SirHegel kirjoitti...

En ole koskaan ennen wokannut, tällä onnistu hyvin laakista ja jopas tulikin hyvää!

Unknown kirjoitti...

Mistä tuommosta peanut oilia löytys? Tarkotus ois tällä viikolla tehä ja kaikki muut ainekset onkin jo. Resepti vaikuttaa lupaavalta👌

Katja kirjoitti...

Resepti oli sen verran mielenkintoinen, että piti kokeilla. Hyviä raaka-aineita ja blogi kivasti kirjotettu. Liha mureutui kivasti yön aikana. En laittais enään jatkossa maustekastikkeeseen sokeria, tai max 1rkl, siirappi marinadissa varmaan riittänee, löi makeus läpi. Korianterikaan ei mielestäni sopinut tähän. Aasian marketista löytyi hyvin kaikkea. Myyjä tiesi mikä vastaava kastike ja öljy hyvä kun ei blogissa käytettyjä just samoja löytynyt. Aiemmin ostamani itsevalitsemani kalakastike oli karseaa, nyt ostamani ok. Tuo sesamöljykin mielestäni pahaa, onneksi myyjä ohjasi varovasti lisäämään vain tilkan ruokaan ihan lopuksi. Lehtikaali kutistuu ja pehmenee nopeaa, tuli pehmennettyä liikaa. 1 iso chili siemenineen ei ollenkaan liikaa ja valkosipuliakin useampi kynsi saa olla. Paavo kysyi soodamarinaadista, imeytyi yön aikana lihaan kokonaisuudessaan, suoraan pannulle ilman huuhteluita lämmettyään jääkaapin jälkeen, ainakin meillä.

Mies37 kirjoitti...

Täytyy sanoa että oikein toimiva resepti ja hyvä harppaus itsellä kohti parempaa kiinalaista. En uskonut että naudan paistipaloista saisi noin hyvää. Marinointi kesti n. 3,5h mutta ensi kerralla kokeilen yön yli. :) Hieman itse monimutkaistin eri pakastevihanneksilla joka ehkä koitui hieman kohtaloksi, mutta silti on todella hyvää!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtava resepti��
Itse laitoin naudan sijasta kanaa sekä katkarapuja, hyvin toimii�� siirapin sijaan käytin hunajaa ja sokeria vain puolet tuosta määrästä. Kana marinoitui yön yli jääkaapissa. Ruokasoodan jätin marinaadista pois, koska kanaa.
Kiitos reseptistä!

Hyvää... kirjoitti...

Olen jo vuosikaudet kokannut tällä reseptillä. Ajattelin vihdoin kiittää!!! Mahtava kastike joka antaa huippumaun mihin tahansa wokkiin. Kiitokset!

Anna kirjoitti...

Täällähän on useampi käynyt kiittämässä, eikä suotta! Huippuresepti! Tällä on wokattu vuodesta 2015 alkaen. Kiitos!

Anonyymi kirjoitti...

Todella huippu ohje, ainoastaan sokerin määrän voi todellakin puolittaa ja seesamia ei paistoon vaan lopuksi tilkka pari valmiin ruoan päälle.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ruokaa

About Me

Rasmus
Rumpalina olen oppinut jotain intohimosta ja sitä seuraten kokkaan ruokaani. Nelihenkisellä perheellä ei ole aikaa käydä ravintoloissa, joten tuon ravintolat käymään meillä.
Tarkastele profiilia

Facebook